mandag den 2. august 2010

Ude godt, men hjemme………………..

………………ser udsigten fra mit hus sådan ud

Morgendis-over-Vester-Fjord

Jeg sidder på terrassen øverst oppe og nyder denne udsigt, mens jeg genkalder mig minderne fra en dejlig ferie.

En skøn uge i Norge med min højt elskede bror og hans kone i en elendig og bitte-lille loftslejlighed (vi blev snydt, så det driver).
Vi besøgte familie, jeg ikke har set i over 30 år – flere møder, der viskede rigtig mange af de år væk. Alle lignede sig selv og opførte sig nøjagtig som de skulle i følge erindringen.

Til min store overraskelse dukkede det ene  minde og den eksakte placering af steder op efter det andet. Min morfars forretning lå der stadig, og jeg fandt den straks, og den så nøjagtig ud, som den så ud dengang, jeg ofte var med ham dernede om dagen. Nu var det en blomsterbutik. Norges ældste konditori, Erlandsens Konditori, som pigerne i forretningen ofte tog mig med hen til i pauserne, lå der søreme endnu.

Parken med den smukke musikpavillion var der endnu,

Musikpavilionen-i-Halden-20

og den lille park længere oppe på Os med springvandet, som jeg elskede at soppe og lege i, var der også. Dog var springvandet lukket, så der blev ingen sopning i år.
Springvandsparken-i-Halden-

Skoven og de stejle bakker bag mine bedsteforældres hus syntes helt uændret med bækken og fossen, og det var tydeligt, at der også den dag idag var børn, der brugte området som motorcrossbane på cykler. Morfar og mormors hus var – på trods af renoveringer – som det plejede – dog virkede det noget mindre, end jeg husker det, men det er vist naturligt, når man husker med et barns øjne.
Tante Gustava, som på grund af en arvelig brusksygdom blandt andet manglede næsen og ørerne og så faretruende ud, men var så sød, så sød og havde sukkertøy i nederste skuffe i dragkisten, boede på 1. sal dengang. Trappen derop syntes uendelig lang med tusindvis af trin, når jeg skulle op til hende for at sige hej og få et bolsche og se hendes uhyggelige ansigt, men nu var trappen pludselig en helt almindelig trappe mellem stueetagen og 1. sal. Min onkel og tante bor i det hus nu. De havde hejst flaget i anledning af vores besøg første gang, vi ankom nu. Tante Gustava, tante Gudrun, Asbjørnsens overfor og mormor og morfar er for længst døde, men ånden lever endnu.

Og – selvfølgelig – fik jeg besøgt provinsbyens lokale garnforretning, Åses Garn og Broderi, der havde et kæmpe udvalg af garn og, hvor ekspedienten var dansk gift, så “Det er greit, det”, sagde hun, da jeg sagde, at jeg var dansk.

Garn-og-opskrift-fra-Åses-b 

3 fed håndspundet og -farvet 1-trådet laceuld fra Ullcentrum på Öland og Marks&Kattens hør til en enkel hørbluse blev det til. De to miniaturegarnnøgler kunne jeg ikke stå for bare som et curiosum ;-)

Alt var “Bare bra”.

Det blev også til besøg hos nogen af min brors søde barndomsvenner, som jeg til deres skuffelse ikke kunne huske, og vi besøgte min svigerindes skønne kusiner med mænd og hunde og moster og sommerfest i haven for os, men særligt for min bror på de smukke klippeøer Hvaler. Kusine Ellen og hendes mand har tegnet og bygget et specielt hus op ad en skrå klippe, så huset består af mange etager, niveauer, skæve udbygninger, terrasser og udsigter. Desværre fik vi ikke fotograferet det.
Nogen gange viger jeg fra at opleve gennem et kamera. Det er som om, jeg træder et skridt tilbage og betragter oplevelserne som en film i stedet for at være ordentligt til stede.

I Sverige købte jeg sko på tilbud, tror jeg de var. Billige i hvert fald.

Sko-fra-Sverige-2010

Hush Puppies, som nåede at blive brugt godt og grundigt hele ferien. De er skønne at gå i. Brune, desværre. Sort passer bedre til det, jeg har.

Da vi kom hjem ringede min bror fra Sverige og fortalte om nogle mystiske øjensymptomer, han havde fået. De var på vej ud til en ø i Vänern………

Siden har hver dag handlet om, hvilket sygehus, han nu var blevet indlagt på eller overført til, hvilke undersøgelser, de nu havde gennemført og hvad de viste, hvilke behandlinger, de satte igang og foreslog, hvilke komplikationer, der nu var tiltrådt, hvornår og hvem, der skulle operere ham, om børnene skulle komme hjem fra deres respektive feriesteder, om han følte sig ok eller lå kulderystende med 40 i feber. På 14 dage har han været indlagt på 5 forskellige hospitaler med en alvorlig lidelse, der er som en tikkende bombe indeni ham.
Vi har altid vidst det. Vores far døde 53 år gammel af sin 2. blodprop. Så mange kokke fordærver maden, hvis der ikke er nogen til at koordinere og bevare overblikket over forløbet, orientere sygehusene om det, de øjensynligt ikke vidste fra det tidligere sygehus eller havde glemt eller….. og hjælpe patienten med at forstå, hvad der foregår.

Undervejs i alt dette – som endnu ikke har fundet sin afslutning – er det lykkedes os at få nogle skønne dage i Sønderjylland med min ældste bonussøn og hans kommende hustru fra USA.
Der boede vi rigtig godt og billigt – ingen snyd der – tværtimod.
Jeg vil gerne anbefale Marias “Zimmerfrei” I Tønder.

Vi kunne desværre ikke komme ind og se den smukke slotshave ved Gråsten Slot, fordi Dronning Margrethe havde indtaget slottet et par dage før vi kom. Jamen så kunne vi jo vise amerikanske Lisa garden med de flotte bjørneskindshuer, men nej. På grund af varmen havde de taget bjørneskindshuerne af og erstattet dem med små lyseblå skråhuer. Der kan blive op til 80-100 grader indeni pelshuerne i varmen, så soldaterne får en så stor bjørn på, at de dejser om. Hjernen består som bekendt for en stor del af fedt………!…….fantasien sætter ingen grænser ;-[

I Sønderjylland gik mit kreditkort amok.
Hvor jeg dog gerne ville have besøg af Lenes Fru Disciplin en tid. Hun må være udlånt, for jeg har ikke set hende alt for længe.

Vi var selvfølgelig i Tyskland et par gange og hos Woll-Sucht i Flensborg blev det til…..

Rowan,-Manos-de,-Filigran-2

..det blødeste, skønneste 5% cashmere, 25% silke, 70% babyalpaca, lace fra Manos del Uruguay. Farverne er grå, sorte og brune nuancer. Jeg kan ikke få dem ordentligt frem på billederne. De 3 fed skal bruges med omtanke, så jeg venter utålmodigt til jeg finder det helt rigtige projekt. 10 ngl Rowan Silky Tweed, 80% lambswool og 20% silke i sort med limegrønne tweednistre. Det skal blive til en sweater – måske herresweater, hvis 500 gr er nok til det. Og så to fed enormt lækker blød råhvid superwash merino, lace, Filigran fra det tyske Zitron. Det skal bruges til dette

Fiori di Sole

sjal, Fiori di Sole, designet af Romi.
Jeg forelskede mig i det sjal i april måned, da jeg så det første gang, men det er først nu blevet offentligt tilgængeligt.

Jeg købte også…….

DUO-og-Drops-og-DesignClub2

DUO, DesignClub og Drops…………..i Tyskland!?
Ja, det gjorde jeg altså og så vidt, jeg kan regne ud, var det billigere end herhjemme, men noget af det var vist også på tilbud.
Jeg havde set modellen Marie på butikkens hjemmeside, og som I jo ved, kan man ikke købe sådan en opskrift uden også at købe garn, så jeg valgte DUOs Silke/Merino, 35% silke, 65% merino, så må vi se, om jeg vil bruge det garn til Marie eller hvad. Drops Lin kunne jeg bare ikke stå for. Jeg kan ikke få den meget smukke lidt støvede blå petroleumsfarve rigtigt frem på billedet, men den er bare såååå smuk. Jeg aner ikke, hvad jeg skal bruge det til, men det naturfavede skal bruges til en løs top a la en lukket vest, der kan tages udenpå en langærmet T-shirt til vinter.

I Butik Slotsgaden i Møgeltønder og i museumsbutikken i Dybbøl købte jeg

Strikkesnor-fra-Møgeltønder

snor til at strikke eller hækle kurve af og såen. En lille pilleæske blev det også til. Den får jeg vist snart brug for, når tømmermændene melder sig efter mit købeorgie.
Nej, så blev det vist ikke til mere, vel?
(Jo, der gjorde jo)

Nåeh, jo, ja……... Ved Højer Sluse købte jeg

Broche-fra-Højer-2010

broche og

Ørenringe-fra-Højer-2010

øreringe. Det var egentlig nogle andre ørenringe, jeg ville have, som jeg havde set, min svigerinde havde, og som hun havde købt ved Højer Sluse, men de fandtes kun med stikkere, og jeg har ikke huller i ørerne, så jeg fandt disse her i stedet.

Kære, kære Lene. Må jeg ikke nok låne Fru Disciplin lidt? Bare indtil jeg har fået min garnmani på ret køl igen. Jeg har nemlig også købt garn her og her efter, jeg kom hjem :-/

Nå, får du så strikket noget?

Pyha, njah, njohh, det må vi altså vende tilbage til……

Ann

19 kommentarer:

Irene sagde ...

Det øverste billede du viser er helt overnaturligt smukt - jeg kan næsten se elverpigerne komme dansende:-)
Og hold da op en masse lækkert garn du har fået hjembragt. Jeg har strikket flere ting i en lidt tykkere garnkvalitet fra Manos del Uruguay - det er så skønt et garn. Smukke smykker du har købt!

Tovepia sagde ...

Hva du har fått kjøpt og opplevd på din tur!
Nydelig sjal og spennende garn, så her blir det mange flott kreasjoner i høst og vinter;)
Ha en god kveld og klem fra meg;)

Pia sagde ...

Hold da helt op hvor er det øverste billede bare flot. Næsten postkort-agtigt. Sådan en udsigt gad jeg godt have. Du har rigtig fået tømt nogle butikker for garn og nej jeg har ikke en butik. :-)

Lea sagde ...

Lidt heldig at din ferie ikke er længere ellers var du da druknet i garn.
Skøn udsigt du har.

Hygge-Strik sagde ...

Hold nu....for søren da, skønne feriebilleder og så alt det dejlige garn du har fundet dig. Tillykke med det hele.

Mette G. sagde ...

Uha nogle lækre sager du har fået indkøbt. Skønt :-)

Citronmoster sagde ...

Lækkert garn du har hjembragt :-)

Ulla sagde ...

Sikken et rov, du har da vist fået shoppet igennem i ferie. Hush Puppies er geniale, jeg sled mine HP sandaler op snøft.

Madam Munch sagde ...

Tak for en dejlig ferieopdatering. Du har da oplevet noget og fået købt garn i lange baner. Nu ser vi nok snart nogle resultater af dine hjembringelser her på bloggen.
PS: jeg skal nok forsøge mig med Magic Loop :-))

Strikkeheksen sagde ...

Jamen, sødeste Ann, du har da godt nok brug for hende - du er jo gået AMOK ;-) Men hvor er det dejligt at gøre det engang imellem, ikk? Men nu sender jeg frk. selvdisciplin i retning af Hobro, så må vi se om hun kan finde sig til rette ;-)

Dejligt at høre, du har haft en god ferie og at alt var på rette plads ;-)

Det er vidunderlige ting, du har fået, øh købt ;-) Ravbrochen er jo fuldstændig uimodståelig :-) Du er ekspert i at finde de mest vanvittig flotte sjaler - jeg skal helt sikkert kikke nærmere på Fiori di Sole - hold da op, hvor er det smukt :-)

PS: Jeg elsker også at lære og sad og hoppede som en elev i 1. klasse, da jeg startede i lørdags. Hvor er det et stort privilegium at få lov til at lære noget nyt indenfor det interesseområde man efterhånden har udviklet sig henimod. Farvel datalogi - og hej til kostvejledning og manuel terapi :-) Helt uden bitterhed - det er "bare" tid til forandring :-)

PPS: Rigtig god bedring med din bror, jeg håber virkelig, der kommer styr på sagerne

Anita Tørmoen sagde ...

Så mye fint du har fått kjøpt. Da er du nok klar for høstens strikking!

Frujensensunikum sagde ...

Allerførst velkommen hjem igen....

Det har vist været en begivenhedsrig tur ned af barndommensgade....ønsker rigtig god bedring med din bror

Og så må jeg lige samle underkæben op.... sikke en indkøbstur, det ene garn mere skønt end det andet.

Smykkerne er jo helt vidunderlige kan lige forestille mig nålen til en af dine skønne sjaler.

Er frk. selvdisciplin ankommet...hun har kun været på meget korte visit hos mig i sommer ;o)

Ann sagde ...

Tak for dejlige kommentarer. Det er rart at vide, at man kan lukke ned i en måneds tid uden at I forsvinder af den grund :-)
Ja, Frk. Selvdisciplin er venligst udlånt fra Lene og hun er gudskelov ankommet og udøver sit virke på bedste vis ;-) Nu skal jeg lige en lille uges tid til Svendbor/Thurø, så jeg tør ikke aflevere hende tilbage endnu :-/
Nu sidder jeg så bare tilbage med tømmermændene :-(.....og en masse ideer om projekter. Jeg bliver nødt til at leve til jeg blir 100, for ellers når jeg det ikke.
Jeg er også rigtig glad for min udsigt. Har drømt om vandudsigt hele mit liv, men nu har jeg det altså! ;-)

Benedicte sagde ...

Dejligt at se dig i blogland igen efter en lang sommer :-) Hvilke skønne garner du har fået med dig hjem! Du må meget gerne få en dosis diciplin hos mig (og du kan beholde den). Jeg er nemlig rigtig dårlig til at gå garn-amok, så jeg kigger bare misundeligt til. Måske kan det læres? En tur på årets strikkefestival med en flok garngale kvinder kan være første trin... ;-)

Ann sagde ...

Ja, Ditte. Jeg kan jo tage noget af lageret med og se, om jeg kan friste dig!
Vi ses til festival i Næstved ;-)

Lin sagde ...

Velkommen hjem igen. Sikke en tur hva?? Dejlige billeder. Og eh,,,, jeg tror du faar brug for en varevogn hvis du saadan gaar "amok" under hver ferie hihi. Du er bare saa god til at finde de smukkeste garner. Nu venter jeg saa spaendt paa at se alle de dejlige resultater. Ravsmykkerne..... Jeg AELSKER rav. Godt gaaet.

Anja's hobbyblog sagde ...

Hej Ann. Jeg fant din skønne blog igennem Lin. Og har med stor interesse læst din ferieberetning fra Norge, det er sjovt når "ting" er som man husker dem. Hvaler er en flot plet på vores jord, der har jeg haft mange danskere med. Kan jeg få lov at spørge hvor det ellers var I var?
Og så rigtig god bedring til din bror, jeg håber at lægerne nu har fundet ud af hvad han fejler.
Tak for tittet :o)
Anja

Ann sagde ...

Anja. Tak for komplimentet :-)
Vi var en del i og omkring Halde.n Desuden var vi i Sarpsborg, Svinesund og Karlstad.
Og tak, ja, min bror er opereret og har det godt.

N. Maria sagde ...

Beautiful shawl! I love Romi's designs.