torsdag den 14. juli 2011

Blocks and stripes sweater with Doo Dad hem

Eller historien om en lille cardigan, der blev til 5 store frakker……

Det hele startede med, at jeg ville strikke noget med farve på.

Jeg går alt for meget i sort og koksgråt, så jeg fik pludseligt et flip med, at NU! skulle der altså farver på.

Jeg havde jo også bestemt mig for, at jeg ville til at strikke noget mere til mig selv.

48-forskellige-farver-til-e

Jeg abonnerer på flere digitale strikkemagasiner. Jeg er vild med dem, fordi der ofte er flere videos i dem, hvor man kan se interviews live eller se modellerne live, hvor de, der har modellen på drejer sig rundt, så man kan se modellen fra alle vinkler og med forskellige dele af modellerne løftet ud, så man rigtigt kan se alle folder og effekter.
Jeg har for nylig downloaded Vogue Knitting på min nye iPad. Jeg havde bladet på papir, men nu kan jeg se alle hjørner og vinkler af modellerne. Det er bare perfekt – og der gemmer sig mange overraskelser, når man pludselig kan se alle sider af modellerne. Absolut anbefalelsesværdigt!

I et af disse såkaldte eMag’s – SpinKnit - var der et interview med en meget farveglad, sydamerikansk inspireret og en smule flippet strikdesigner Kathryn Aleksander.

49-farver-til-en-jakke

Jeg blev straks bjergtaget af farverne og det sydamerikanske islæt.

Blocks and stripes sweater med Doo Dad hem

Jeg fandt hende på nettet og selvom hendes kits er meget dyre, fordi hun farver garnet selv til hvert kit, når det bestilles, MÅTTE jeg altså ha det sjove jakkekit med de 49 håndfarvede og afstemte farver.

48-farver

I forhold til, at hun straks skrev til mig, at jeg måtte ha tålmodighed, fordi hun lige skulle farve garnet, gik der ikke lang tid, før pakken kom.

Opskriften-på-farverig-jakk

Ser det ikke lækkert ud?
Opskriften er lavet på tykt plastbelagt papir. Der er ikke meget på skrift, men diagrammerne er enormt indbydende og virker meget professionelle.

Jakke,-begyndt-på-ryggen

Så jeg gik i krig med at vinde op, sortere i farver og prøve at sikre, at numrene ikke forsvandt fra de enkelte nøgler.

Begyndelsen-på-et-ærme

Jeg er sparsommelig. Jeg har ikke lyst til at bruge dunter, fordi der så ofte går en del garn til spilde, så jeg har de nøgler, jeg strikker med i en kasse, som er så lille, at garnnøglerne sidder i klemme, så de ikke smutter op, når jeg trækker i garnet, som jeg tager fra midten af nøglet.
Man skifter dog relativt ofte farve, så jeg har altid kasserne med alle farverne i nummerorden inden for rækkevidde

Det-fylder-meget

Garnet er håndfarvet 100% two ply Columbia-uld fra Montana

Desværre er diagrammerne ikke særlig gennemarbejdede. Nogle farver bruges dobbelt så meget, som der er garn til, andre placeres forskellige steder på samme pind, hvis man skal gå efter nummeret, og farverne til samme nummer kan være forskellige på diagrammet. Antal masker og mål på f.eks. forstykker og ærmer stemmer ikke med det tilsvarende på ryggen, og jakken er one size og er meget lille, så jeg har måttet knokle noget med den – ud over de fejl, jeg laver usstandseligt, fordi jeg er for ukoncentreret (læs: træt).

En-kuv-fuld-af-farver

Man skal bruge opskriften som en grundmodel og så selv skifte og vælge farver rundt omkring, når det ikke passer med mængden, størrelsen og realiteterne.
Det er fuldstændig ligegyldigt, hvilke farver, man vælger undervejs, for de er alle i samme farvetone og passer derfor alle til hinanden.

I følge diagrammet skal man skifte farve på vrangpinden, men det gider jeg ikke, så jeg skifter kun på retpindene.

Min store irritation over, at jeg ikke kan strikke intarsiaen pænt, har jeg lagt på hylden. Jeg kan simpelthen ikke finde ud af, hvordan jeg kan gøre det pænere. Jeg har prøvet alt – bare ikke det rigtige –, så jeg har opgivet og glæder mig i stedet over det meget fine, komplicerede og professionelle mønster, der opstår, når man ikke kan strikke intarsia pænt.

Ryggen-tæt-på

Lige nu er jeg igang med det første ærme, men som sagt, skal jeg kunne koncentrere mig om at huske at tage ind og skifte farver sådan nogenlunde efter mønstret, så jeg skal ha ro og overskud. Derfor går det lidt langsomt.

Jakken-med-beg-af-et-ærme

Jeg ville ikke afsløre fra starten, hvad jeg strikkede, men jeg ville gerne gi en teaser, og en teaser blev det – det blev nærmest dril, for der har været flere, der har været lidt utålmodige efter at finde ud af, hvad pokker det er, jeg strikker på.
Det er desuden endt med, at der er flere, der har troet, at jeg strikkede på en stor frakke i 49 farver!
Måske skyldes misforståelsen også, at jeg kalder det en jakke. Flere af jer ville måske kalde den en cardigan?

Overgangen-mellem-ryg-og-ta

Jeg aner ikke, om det er et klædningsstykke, jeg vil komme til at gå med, når det kommer til stykket, men jeg MÅTTE altså strikke den.

Festlig strømpe, Kathryn Aleksander

Ja, det er en strømpe. Fru Kathryn kalder den “Festlig strømpe”:
Ja, det tror jeg!
Den er da enormt sød og sjov, men nok ikke så anvendelig på levende  fødder.

Så nu ved I, hvad det er for en kæmpefrakke, jeg strikker på!

Ann

mandag den 11. juli 2011

Andrea’s Shawl

Andreas-shawl,-bagfra2

Mens jeg strikker jakken med de 49 farver, har jeg haft behov for at have en lille overspringshandling, så jeg har strikket dette lille, men kraftige sjal.

Andreas-shawl-forfra

Jeg har lidt forskelligt Silk Blend fra Manos del Uruguay, som jeg gerne ville prøve af, så jeg ledte efter en opskrift til ca 200 gr til pinde 4-5.
Jeg fandt så opskriften til dette sjal. Opskriften er skrevet til 3 størrelser.
Jeg var lidt i tvivl om farvekombinationen (hvilken luksus at kunne vælge mellem flere farver af dette skjønne garn). 

Andreas-shawl,-farvevalg,-M

Den limegrønne var sikker, men jeg var i tvivl om, hvilken farve, jeg skulle strikke striben af. Farverne på billedet er som sædvanligt skæve, og I kan da vist ikke se, at jeg skifter mellem de 3 grønne og blålige farver i striberne. Nå, det endte med den flaskegrønne.

Andreas-shawl,-liggende

Det skal vaskes, men ikke blokkes, for “blonden” skal forblive bølget.
Blonden
Blonden ser nærmest ud, som om det er snoninger.
Blondemønstret
Øverste kant afsluttes med en picotaflukning
Overste-picotkant

FAKTABOKS
Model:
Andrea’s Shawl.
Designer: Kirsten Kapur.
Garn: Manos del Uruguay, Silk Blend. 30% silke, 70% merino, farve 2330 lime og 2325 flaskegrøn. Købt i Fandango.
Pinde: 4½, AddiClick
Garnforbrug: 105 gr lime, 30 gr flaskegrøn
Fra lager: JA!
Størrelse: 120 cm x 60 cm
Sværhedsgrad (stjerner af 5) og særlige strikketeknikker: **. Nemt og behageligt at strikke. God opskrift med diagrammer. Blonden er nem at memorere. Picotaflukningen øverst kan strikkes på flere forskellige måder. Her er den opskrift, der er brugt her:
Picotaflukning: Der slås 2 masker op ved at stikke pinden ind mellem maske 1 og 2, fange garnet, trække en løkke af garnet tilbage mellem de to masker og sætte den nye løkke drejet på pinden foran 1. maske på venstre pind. Dette gentages en til gang. Luk 4 masker af på vanlig vis. Nu er der en maske på højre pind. Denne sættes over på venstre pind, hvorefter hele seancen gentages indtil alle masker er lukket af. Den sidste maske lukkes på vanlig vis ved at trække garnet igennem.
Bemærkninger og ændringer: Det skal ikke blokkes, for blonden skal forblive bølgende, og selve sjalet behøver ikke blokning.
Opskriften er skrevet i 3 størrelser. Jeg har valgt den mellemste, men strikkefastheden i opskriften er 17 masker x 29 pinde, hvorimod mit garn giver en strikkefasthed på 19 masker x 29 pinde. Jeg troede, at mellemstørrelsen ville blive stor nok til et mindre tørklæde, men det er nok lidt for kort i vingefanget. Det burde nok være strikket i den største størrelse.
Tilfredshed: Opskriften er god. Garnet er bare sååå lækkert og blødt og farverne smukke. Jeg er vild med den limegrønne, men jeg er ikke helt tilfreds med den flaskegrønne stribe. Det bliver en smule kedeligt.  Jeg ville ønske, at jeg havde haft en koksgrå. Den ville ha passet bedre til den lime. Sjovt at strikke et sjal med lace i relativt tykt garn. Det har jeg ikke prøvet før.

Ann