mandag den 11. januar 2010

Kaffe Fassett

Jeg er en stor beundrer af Kaffe (udtales kæfe) Fassett.

Der er meget af det, han designer, jeg synes er for meget - for overbroderede, men han har en fabelagtig sans for farver og former, og så er han formidabelt alsidig.

Hans produktion er enorm. Han designer fantastiske boderier, flot patchwork, de smukkeste stoffer, helt speciel strik, garn og sågar porcelæn, og han udgiver den ene bog efter den anden.
Han har ingen angst for store udfordringer og kender ingen grænser for sværhedsgrad.
Når han strikker, strikker han bare derudaf uden tanke for pænhed og andre af de begrænsninger, som jeg har, når jeg strikker. Hvis man ser nogen af de modeller, han selv har strikket, er de faktisk ikke særligt pænt strikket, men på afstand ses det ikke så meget og egentlig er det også lige meget i forhold til betydningen af det motiv og de farver, han vælger. Han må have et hjernerum for kreativitet, der tillader kaos og tonsvis af detaljer.
Han strikker frem og tilbage. Ikke noget med at skyde genvej med rundpinde, saks og symaskine hos ham. Hvorfor han gør det så besværligt, har jeg nu aldrig forstået, men der er måske noget, jeg endnu ikke har hørt om eller forstået.

Jeg er i øjeblikket igang med at strikke hans tæppe "The Gridlock Throw" fra bogen "Kaffe Knits Again".
18 forskellige farver frem og tilbage. Skulle jeg strikke det igen, vil jeg dog strikke på rundpinde, for jeg kan altså ikke se fidusen ved den besværlige frem og tilbage strikning.


Jeg har længe drømt om at møde denne spændende og udadtil beskedne mand. Der har været flere muligheder, som alle er gået i vasken af den ene eller den anden grund, men så så jeg ,at han kom til Danmark i februar og jeg fik meldt mig til workshops med ham og hans partner Brandon Mably - som absolut ikke er at foragte som strikkedesigner. Også han har skrevet gode bøger. Han er tydeligvis meget inspireret af Kaffe, men han har også sin egen stil. Han er Kaffe Fassett's manager og de to bor sammen.

Kaffes workshop havde patchwork som tema, men jeg har lavet meget patchwork gennem tiderne og farvesansen er jo den samme, så det har ikke den store betydning for mig, om det er det ene eller det andet. Et foredrag i Silkeborg fik jeg også meldt mig til. Og plads var der til mig til alle tre arrangementer. Nu skal det være!

Idag har jeg så modtaget en mail med beskeden:

Kaffe har slået hoften og nogle ribben, så han og Brandon har aflyst deres tur til Danmark!

Hvad i hede, hule, h........skal det betyde?
Hvad bilder de sig ind?

Skidt med, at Kaffe har ondt, pludselig mærker alderen trykke og er træt af det hele. Nej, det, der betyder noget er, at jeg ikke får oplevet ham i februar. Han kan vel placeres i en kørestol og bukseres hertil!
Nej, spøg til side. Selvfølgelig har jeg medfølelse for stakkels Kaffe.

- Men nu har jeg lige meldt afbud til en strikkeweek-end i Sverige til sommer, hvor de også skulle komme. Jeg behøvede jo ikke rejse så langt, når de nu også kom til Danmark.

Nå, jeg må nøjes med den DVD, jeg har med ham fra et dansk interview på DK4 "En mand og hans strikketøj" fra Forlaget Akacia. Chancen for at møde ham IRL kommer nok igen engang.

9 kommentarer:

Pernille sagde ...

helt tilfældigt kom jeg forbi og bliver nødt til at dele en viden, der dukkede op da jeg læste dit indlæg.

For mange år siden, deltog jeg i en workshop med Brandon Mably. Desværre kunne hr Fasset himself ikke deltage, men det gjorde faktisk ikke arrangementet dårligere.

Noget af det mest øjenåbende jeg lærte på det kursus var at strikke frem og tilbage udelukkende fra retsiden. Det tager lidt længere tid, men hen ad vejen blev jeg ret hurtig til det.. og har siden ikke brugt det.

Noget af det Brandon Mably gjorde meget ud af i forhold til det at strikke frem og tilbage fra retsiden var (så vidt jeg husker) at med Kaffe Fassets fantastiske mønstre, der ofte er enkeltmønstre i større helheder, er det umuligt at strikke rundt, fordi den enkelte farve (og han strikker alrig med ret meget mere end 1-2 meter af hver farve)kun bruges over et begrænset antal masker og skal tilbage igen, ikke videre rundt.

Teknikken med kun at strikke fra retsiden, betød også at alle trådene på vrangsiden ikke blev helt så filtret ind i hinanden, som hvis man vender og strikker vrang tilbage.

Jeg ved ikke om det giver mening.

Venligst Pernille

Ann sagde ...

Meget interessant point, Pernille. Tak for det.
Jeg kan godt nu se meningen med ikke at strikke rundt, men tilbage igen p.gr.a. farveskiftene, men jeg forstår ikke den strikken tilbage fra retsiden, du omtaler.
Jeg må søge på nettet efter en forklaring.

Vivi Aggergaard sagde ...

Hej Ann.. hvor ER det dog synd.. både for Kaffe.. men osse for dig... mon ikke han kommer enanden gang.. jeg har da mødt ham i ved patchworkforeningens quilte noget i Nyborg.. så forhåbentlig kommer han igen.. kh Vivi

Gitte sagde ...

Nej hvor ærgeligt - især når du sådan har glædet dig, og han kommer vel ikke så ofte til Danmark........

Nå du må trøste dig med dvd'er, bøger og udsendelser på DK4 indtil videre....

Det er et fantastisk smukt tæppe du har gang i. Det må varme godt allerede nu når du arbejder med det. Et rigtigt hyggeprojekt.

Fríða sagde ...

helt enig, han er et geni og jeg elsker hans böger og ting. ærgerligt at der er så lang imellem os, ellers ville jeg löbe over til dig og vise dig hvordan du strikket tilbage fra retsiden, dvs du skal aldrig dreje dit strikketöj, meget bekvemt, særlig med intarsia strik og ikke mindst når man har gang i en större ting.
kh.fra Island
Frida

Pia sagde ...

Hej Ann, Hvor er det dog ærgerligt, nu håber jeg sørme, at han bliver rask og rørig til den sidste weekend i marts, hvor jeg sammen med en masse svenske og en del danske strikkere, skal opleve ham på Grötö til Stickfest i Väst...
Knus fra Pia

Ann sagde ...

Ja, det er netop Stickfest i Väst, jeg meldte afbud til, da jeg fik plads på Kaffe og Brandons workshops her i DK.
Surt, men
Rigtig god tur Pia

Unknown sagde ...

Jeg er også en stor Kaffe Fassett fan. Jeg vil gerne i gang med at strikke det førnævnte tæppe, men kan ikke finde det garn, der er brugt i tæppet. Har hørt, at det skulle være udgået... Kan nogen hjælpe mig? De bedste hilsner Birgitte

Ann sagde ...

Birgitte, På Rowans egen hjemmeside kunne det godt se ud, som om det er udgået. Jeg kan se via Google, at der er enkelte nøgler af få af farverne her og hisset - dog ingen af de farver, der bruges til tæppet.
Prøv at skrive til Rowan og spør dem, hvad de vil anbefale i stedet til det tæppe.