mandag den 10. januar 2011

Julens kreative åre

Så er det ved at være slut med disse daglige indlæg om de julegaver, jeg fik strikket op til jul.

Min juleferie er også ved at være slut, og arbejdet kalder igen. Så bliver der nok lidt mere stille igen her på bloggen.

I skal lige se, at der - i pauserne mellem måltiderne og nødde-småkage-konfektgnaskningen – også blev strikket her i julen

Mettes-julestrik

Mette havde taget sin strikkemaskine med og fik strikket en lille babybluse til det nyeste skud på stammen – Ingeborg.

Mette fik en strikkemaskine i fødselsdagsgave af sin mand (lykkeligvis min søn) for 1½ år siden. Jeg hjalp ham med at købe den, og jeg fandt samtidig selv en gammel billig brugt maskine.
Jeg strikkede en smule på maskine som teenager, men det hele var glemt, så jeg var det første år på en del begynderkurser. Mette var med på det ene. Det var hyggeligt.
Det var tydeligt, at vi griber det meget forskelligt an.
Jeg følger kurset til punkt og prikke og strikker mappevis af strikkeopgaveprøver.
Mette eksperimenterer og får inspiration og ideer, som hun frygtløst kaster sig ud i at realisere. Alle de der læreren-siger-vi-skal-strikke-nogen-bestemte-strikkeopgaver strikkeprøver har Mette ikke tålmodighed til at gennemgå, og jeg tror også hendes lyst til at fortsætte sin maskinkarriere ville dø af kedsomhed og begrænsning, hvis hyn blev tvunget til det.

Så blev jeg inviteret med på et kursus i Netmaskerne, som jeg godt kunne se nok var for avanceret og frit kreativt for mig, men jeg kunne også se, at det sandsynligvis lige var noget for Mette.

Det var det. Det fik virkelig prikket hul på hendes muligheder for at bruge sin kreativitet på strikkemaskinen.

Her i julen arbejdede hun videre med sine kreationer.
2011-01-08 16-26-59 2011-01-08 16-25-59

Hun er spændende på den måde, at hun ikke strikker ret meget på den måde, vi andre gør: Vi finder en opskrift, noget garn, der passer til og så strikker vi derudaf slavisk efter opskriften.
Mette er ligesom brombassen, som ikke kan flyve, men den ved det ikke, så den flyver bare.
2011-01-08 16-27-11

Hun har haft sin strikkemaskine i 1½ år, og hun har strikket seriøst på den i godt ½ år, og nu strikker hun de her mønstre, som man altså ikke bare kan strikke på en maskine.
Nu er hun så også blevet et aktivt medlem af Netmaskerne. Det kan man jo godt forstå, og jeg hørte lige igår fra et fremtrædende medlem af gruppen, at de er lige så imponerede, som jeg er.

Mettes kreativitet udi tekstilerne er ikke ny. Hun var engang designerspire og har i mange år designet og syet på livet løs – i stof.
I husker vel Farmorjakken til mig?

Her er hendes kreation af en brudekjole til sig selv, som hun lavede sammen med Christina de sidste 2 uger før brylluppet! 
Mettes-brudekjole2 Brudekjolen-bagfra

At designe og påføre sig sådan en kjole kræver mod og kreativ frihed.
Det er snart 10 år siden – som tiden dog går……..
Gommen holder vi som sagt lige lidt udenfor, men han skulle alligevel med med de flotte røde sko. Jakkesættet har også en lille diskret rød stribe.

Mette har ikke alle de begrænsninger, som jeg har overfor den kreative proces.
Når jeg skal tænke designkreativt, støder mine tanker hele tiden panden mod den ene betonmur af konservatisme og begrænsning efter den anden og vender fyldt med blå mærker tilbage med bevidstheden om, at det kan jeg altså ikke. Jo, jeg kan godt tegne og beregne noget meget konkret og matematisk og sætte sikre farver sammen, men finde på helt nye måder at gøre tingene på endsige sætte farver sammen på en ny eller mere modig måde, nej, det kan (eller tør?) jeg ikke. 

Mon det er alle de tegnetimer i skolen, hvor man skulle tegne nøjagtigt det, læreren sagde, der sammen med, at jeg valgte at gå den naturvideskabelige vej, har gjort min kunstneriske åre så firkantet, begrænset og konform?
Mon kreativiteten sidder derinde i et bur og rusker i tremmerne, og det så “bare” er et spørgsmål om at finde en vej til at slippe den fri eller spærrer generne mon vejen?

Mettes skabercenter sidder ikke fængslet. Hun danser legende rundt på maskinen og skaber helt nye mønstre og strikkemåder, og hun sætter farver sammen på en utraditionel og meget modig måde.

Jeg har lært meget teknik på de kurser, jeg har deltaget i, men jeg kommer ikke rigtigt nogen vegne strikkemæssigt.
Gu ve, om der findes et kursus, der hedder “Slip din indre kunstneriske frihed ud af fængslet”?.

Det var godt, hun fik den maskine.

Man må ikke prale (ret meget) af sine børn, men svigerbørnenes talenter kan jo ikke godskrives een selv på nogen måde, så dem må man rose alt det, man vil, så det gør jeg så. 

*

I går var jeg til Store Strikkesøndag på Kvindemuseet i Århus.
Det var i år arrangeret af Tøndering Strik, som ejes af Charlotte Tøndering, som har overtaget Isagers butik i Graven.
 
Der var workshops med Marianne Isager, Helga Isager, Charlotte Tøndering, Lone Gissel og foredrag af Annette Danielsen.
Her er det Helga Isager, Amimono, der fortæller om sine designs og demonstrerer de teknikker, hun bruger.
Helga-Isager
Marianne Isager kom med sine allersidste og for nogles vedkommende endnu ikke helt færdigafpudsede ideer og teknikker, som vi forsøgte os med på pindene.

Charlotte Tøndering viste knudeteknikker, videreudviklede teknikker med det japanske rustfrie stålgarn, som nu endelig kan fås i butikken, og jeg fik prøvet noget af hendes nye japanske ito-garn. Jeg prøvede mig også med japanske bieseteknikker til valkning mm.

Lone Gissel, der som de andre er en del af Isagergruppen og som har designet den hæklede kjole i bogen No.1, no. 2, no.3…, lærte mig om formler på hæklegrundteknikker.

Det var i år omend endnu mere inspirerende end sidste år.

Maden var igen formidabel og omgivelserne på Kvindemuseet er meget stemningsfulde.
Store-Strikkesøndag-2011,-c
Vi var de 60, der er plads til, men efterspørgslen har været så stor, at der bliver endnu en Strikkesøndag om 14 dage den 23.
Der er endnu få ledige pladser, som kan bestilles på strik@toendering.dk  eller tlf. 88 42 08 70

Ann

23 kommentarer:

Fríða sagde ...

ja, hun er helt sikkert noget helt særligt, din sviredatter, og meget talentfuld. jeg er også heldig på den samme måde, har en svigersön der bare er den aller bedste man kan tænke sig.
kh.fra Island
Frida

Frau Putz sagde ...

Hej Ann
Jeg er jo også "naturvidenskabelig" og arbejder med konkret viden, korrekthed og regler, men samtidig er jeg nødt til at lave noget kreativt med mine hænder - og det samme gælder vist dig, at dømme efter den enorme mængde strik, du producerer. (IMPONERENDE!)

Jeg ved ikke, om alle har lige store evner indenfor nyskabende kreativitet - og om vi bare har gemt/glemt det, fordi vi har lært noget andet. Det svarer vel til, at vi alle kunne blive koncertpianister, hvis vi øvede os...
Tror vi hver især har vores forcer. Det er altså heller ikke alle, der kan "regne den ud", og selv kreere en trøje ud fra en strikkeprøve, sådan som du har gjort flere gange.

Til gengæld kunne jeg også godt tænke mig at smide "plejer"-tænkegangen laaaangt væk. Jeg er enormt dårlig til at tænke ud af boxen og nye farvesammensætninger kræver f.eks. stor overtalelse, før jeg kan se det "fede".
Tror vi ligner hinanden ret meget på det punkt :)

- og jo. Du må godt være stolt af din svigerdatter. Og også af din søn...

KH Karina

Ann sagde ...

Nej, alle er nok ikke født med talent for alting. Det er måske mere noget med, om man udnytter sit talent og har disciplin og arbejdsomhed til at udvikle det. Vi diskuterer det ofte her i familien i forbindelse med musik, fordi min datter er musiker og musiklærer.
Godt, at du syn's det er i orden at rose "sine egne"

Anonym sagde ...

Hej Ann - Nøj hvor er de flotte de trøjer - sikke en dygtig svigerdatter- ja jeg ville selv være stolt som en pave.

Har selv strikkemaskine og det har da sat nogle tanker igang - hold da op -jeg gad godt at eje bare en brøkdel af de evner
Hilsen Bente

Camilla sagde ...

Faldt lige over din blog og har meldt mig som fast læser, her er alt for meget godt til jeg vil gå glip af noget :-))

Gitte sagde ...

Det er da en fantastisk kreativ pige!! Sikke smukke ting hun har lavet.
Altså - bare at kunne sætte sig ned og skabe ;-)

Ellen sagde ...

Hvor er det flotte og spændende arbejder, din svigerdatter kreerer - det er helt berettiget at være rævestolt af hende :-)
Men man må også godt være stolt af sine egne. Og en sjælden gang af sig selv - og det er nu, du gerne må være stolt af dig selv, så flittig som du har været...

Ann sagde ...

Hjertelig velkommen, Camilla.
Tak for jeres kommentarer. Min svigerdatter bliver også rigtig glad, når hun ser det.

Anonym sagde ...

Sviredatteren bliver forlejen ved al den ros, men også mægtig stolt. det er de første bluser jeg har strikket og jeg er blevet rigtig glad for modellen.

Ros giver også mod på mere...

Madam Munch sagde ...

sikke en kreativ svigerdatter, hurra for hende. Hvor er hendes strik flot, aldeles hamrende flot!Jeg er virkelig imponeret, godt at hun er medlem af netmaskerne.
Uh det lyder farligt med nok en strikkesøndag - det tager al min tid... men jeg vil overveje.

Ann sagde ...

Nemlig, Mette! Det var også meningen.

Du skal skynde dig, Bodil!
Der var 10 pladser tilbage igår.

Birgitte Graversen sagde ...

Det er da fantastiske evner, hun besidder. Dertil når jeg vist aldrig;-), men det kunne være sjovt at kreere sådan noget selv.

Lin sagde ...

Jeg hopper med paa frau putz' kommentar. Derhjemme grinede vi tit af at min soester havde faaet hele familiens krea-kunstner side uden haenderne ( hun aner ikke hvad der er op/ned paa en naal) og jeg havde faaet haenderne uden krea-ideerne. Hver har sit, og det maa vi bare udnytte til det bedste hihi.
Jeg er totalt imponeret over din svirredatter, men ogsaa over jeres to's forhold (som jeg har naevnt tidligere). Og selvfoelgelig maa man tale om sin stolthed over sine boern. (Jeg goer det ihverttilfaelde, for ellers ville jeg eksplodere af all den indestaengte stolthed og glaede hehe)

Helle : sagde ...

Sikke vild kreativ din svigerdatter er skøn skøn bluse med bølger og sikke dog en kjole.

Det lyder til at have været en skøn dag med strik.

Tine sagde ...

Hvor er den svigerdatter dog ualmindelig kreativ!
De bluser er utrolig smukke.

Øv, det lyder som om jeg gik glip af noget i lørdags!
Havde desværre andre planer.

Iøvrigt.. det er jo der vi mødtes for et år siden :-)

Ann sagde ...

Det er nemlig det, Tine, og jeg blev også såååå skuffet, da jeg kunne se af deltagerlisten, at I ikke var med iår :-(
Jeg havde glædet mig til at se jer igen efter 1 år sammen med jer på bloggen.

Maiken Juul Hansen sagde ...

Sikke nogle skønne bølgemønstre hun har kreeret? Jeg kunne vildt godt tænke mig at strikke et trekantet tørklæde i hånden i samme princip. Kan det mon lade sig gøre, hvis ja, hvordan gør jeg?
Mvh Maiken (maikenjh@gmail.com)

Anonym sagde ...

Til Maiken, Jeg tror det vil være et spørgsmål om at prøve sig frem. Bluserne er strikket via principperne for forkortede rækker. Jeg har selv eksperimenteret mig frem til mønstret og har ikke som sådan en opskrift.

Jeg kan dog fortælle at jeg har strikket og formet et felt ad gangen og så strikket de lyse striber over alle masker. Jeg starter i højre side og strikker felterne et efter et over mod venstre. Nærmere kan jeg ikke komme det. Jeg tror der skal en håndstrikkende oversætter ind over hvis det skal udvikles til en regulær opskrift.

Håber det hjælper dig på vej.


MVH
Mette

Ann sagde ...

Een ting er sikkert, Maiken, det kræver en dygtig håndstrikker, at kreere det mønster, selvom det i princippet er enkelt, men for at sikre, at det ligger pænt fladt, vil det kræve en del forsøg.
Som Mette siger, vil formen, hvor en i første omgang lige pind fra starten, der siden kommer til at bue, kræve, at der strikkes vendestrik (forkortede rækker) næsten helt ud til kanten inden der vendes, og typen af kantmaske vil være væsentlig. Optagning af masker til de lyse linjer vil have betydning for kanterne og ikke mindst den øverste lille bue.
Du må prøve dig frem, men det er ikke et begynderprojekt.

Maiken sagde ...

Jeg kan ikke selv finde ud af at lave strikkeopskrifter, så det er helt sikkert ikke noget jeg skal kaste mig ud i - øv øv. I har ikke et bud på et mønster der blot ligner lidt, som jeg kan bruge til et tørklæde? Jeg har lidt svært ved at finde strikkemønstre til sjaler som ikke er hullede. Jeg skal jo bruge et trekantet mønster (da jeg ikke kan finde ud af at lave om på eksisterende mønstre) og dem er der ikke så mange af. Mvh Maiken

Rikke sagde ...

Det er virkelig flot lavet!

Jeg kender desværre ikke et håndstrikkemønster magen til, men disse ligner lidt:

http://www.straw.com/cpy/patterns2/accessories/PSilkDKShawl.html

http://www.straw.com/cpy/patterns2/accessories/MoPlusFanShawl.html

http://knitternall.blogspot.com/2009/11/fandango-shawl.html

Anonym sagde ...

Hej Mit forslag kunne være at starte med at lave et aflangt tørklæde for at lære mønstret for jeg tror godt nok det er svært at lave det i et trekantet.
har du set mønstrene fra isager et lille hæfte der er fyldt md sjaler uden huller
Hilsen Bente Jensen ps. skal finde ud af hvad det hedder hvis du er interesseret

Birthe P sagde ...

Hej.
Jeg har for nogle år siden (hånd)strikket en sweater (selv designet) "Fyrrekoglen", der gør brug af forkortede rækker der i opbygning ligner dem der vises.
Den kan ses på min gamle blog her, hvis man scroller lidt ned: http://www.garngalleriet.dk/blog/2007_05_01_archive.html
- Måske det mønster kan bruges som udgangspunkt?