Nogle af årets sidste chili er høstet
Nederst til venstre: Habanero Mustard, styrke 10
Nederst til højre: Habanero, styrke 10
Øverst til højre: Early Jalapeño, styrke 5
Øverst til venstre: Toftegaards Citronchili, styrke 6
Jeg har i en del år købt mine tomat- og chiliplanter på Gartneri Toftegaard.
Her en kurvfuld forskellige chili blandet med andet fra drivhuset – agurker, auberginer og tomater.
Jeg har med årene prøvet rigtig mange forskellige typer chili – også til friland (i potter i min lille gårdhave) og til havestuens vindueskarm.
Her ses et lille udvalg. Blandt andet ses øverst den sjove Starfish, styrke 4. Den har vokset i potte i gårdhaven.
Mange kan dyrkes i en vindueskarm
(Billedet er lånt på Toftegaards hjemmeside)
F.eks. er denne Christmaspepper rigtig god at ha i en vindueskarm. Den er sund og stærk, smuk med sine sortviolette grene og blade, den giver rigeligt med chili til langt hen på vinteren og den overvintrer nemt. Styrken er moderat 4.
Her er det Jamaican Bell, styrke 3, der er taget ind fra gårdhaven til havestuen.
Toftegaard bruger en lidt nemmere styrkeangivelse (fra 0 til 10) end den sædvanlige Scoville grader (fra 0 til 1.000.000), som jeg synes kan være svær at forholde sig til.
Almindelig grøn peber har styrke 0.
Du kan læse lidt om chili – blandt andet om styrken her.
Jeg bruger chili i alt muligt.
Selvfølgelig friske i al slags mad, men også konserverede på forskellige måder. F.eks. henkogning med eddike. Her er holdbarheden næsten uendelig – i hvert fald holder de sig indtil de er spist ;-)
I forskellige typer olie. Både olien og chilierne kan bruges.
I honning med valnødder og f.eks. whiskey. Godt som tilbehør til stærk ost, f.eks.
I æble- og blommechutney og tomatrelish
I verdens bedste citrusmarmelade eller rettere sovs til desserter
Her ses den skjønne citrussauce sammen med romtopf og hindbær i rom. Romtopf laver jeg på gammeldags vis, hvor jeg fylder lidt af de røde og blå bær på hver gang, jeg høster bær, derefter sukker og rom, så det dækker. Når glasset er fuldt stilles det væk indtil juletid………
Et drivhus er et forunderligt eventyr og chili giver smag og varme.
Ann
11 kommentarer:
Så mye spennende du har laget. Deilig å ha til vinteren:)
Hov, jeg undskylder mit kommentar-rod, det jeg ville sige var:
Jeg er fuld af beundring, sikken et paradisisk chili-lager du får fabrikeret. Desværre kan jeg ikke tåle at arbejde med chili, hvilket ærgrer mig en del, for jeg går glip af mange spændende retter :-(
Nej, hvor skrækkeligt, Ditte!
Hvad sker der? Får du chiliprikker i hele hovedet eller ..?
Noget nær en katastrofe i mine øjne.
Næh, det går ud over åndedrættet, simpelthen. Jeg har forsøgt mig flere gange, men den går ikke. Nu forærer jeg de chilier jeg får med Årstidernes kasse, til venner og bekendte. I stedet kan jeg bruge peperoncini eller tabasco osv. Men det er jo ikke så sjovt ;-)
Aj, hvor er det synd for dig!
Det er vel lidt ligesom jeg har det med stærk mentol og lignende. Luftrøret lukker simpelthen til i krampe.................ikke særlig sjovt :-(
Du må nyde tabascoen i stedet.
Det er da simpelthen det vi skal have i drivhuset! Vi har tidligere forsøgt os med tomater og agurker, men i år gad vi ikke. Næste år skal vi ha chillier!
Sikke nogle dejlige farveglade billeder. I loooooooove chili. De aflange altsaa. God idé som indeplante, det maa jeg proeve, og saa er de jo roede,saaaaa fin til jul.
Jeg er imponeret over alt det du har faaet lavet af dine chilier.
Åhh hvilket chili paradis det må jeg helt sikkert prøve til næste år, både som indplante og teresse planter i krukker.
Dit forrådslager er vidunderligt, sikken en masse dejlige farver og noget der er nogle vitaminer og kraft i. Lige til at blive glad af !!!!!
Har lige vaeret en smut inde paa gartneriets hjemmeside. Virkelig et link der skal gemmes. Det er jo et helt planteleksikon. Genialt. Tusinde tak for det.
Send en kommentar