mandag den 26. september 2011

….og vinderne blev……

Netop hjemkommet - flad som en frejne - fra Fanø Strikkefestival, som blev afviklet i et formidabelt sensommervejr, er første punkt på dagsordenen at udtrække to vindere af de to bøger, jeg vil give væk.

Der kom 91 kommentarer, hvoraf et par stykker af dem er fra mig selv, men for ikke at gøre verden mere kompliceret end højst nødvendigt nødvendigt, har jeg bedt maskinen udtrække 1 af 91.

Hvis det nr, maskinen udtrækker er mig selv, går jeg til til den, der står ovenover. Den første, der bliver udtrukket får den bog, vedkommende har ønsket sig, og har vedkommende ønsket sig begge bøger, får vedkommende den norske, som tydeligvis har været mest eftertragtet. Hvis den næste, der udtrækkes ikke ønsker Nicky Epsteins bog, går jeg til den ovenover. Vil vedkommende heller ikke ha den, går jeg til den næste og så fremdeles.

Den først udtrukne er:

Nr-1---nr-17

Nr 17 er Lene – hele Nordjyllands Strikkeheks.
Tillykke Lene!

Du får den bog, du har ønsket dig

Norwegian-Knitting-7

Så må du jo igang med jackard-strikning Smiley. Der er nu også almindelig stribestrik og irske snoninger, så er du ikke til jackard, er der andet at vælge imellem. Under alle omstændigheder er bogen i seig selv et lækkert kunstværk af fantastisk strikkekunst, tiltrækkende mønstre og smukke billeder.

Anden udtrækning

Nr-2---nr-43--42

Nr 43 ønsker ikke Nicky Epsteins bog, men nr 42 gør

Det er Mona – også en nordjyde. Mona har bloggen Mellem Masker.

Tillykke til dig Mona!
Du lagde billet ind på begge bøger. Du får

Knitting-beyond-the-edge-11

Jeg håber, du bliver glad for den.
Jeg tror den vil kunne inspirere dig.

Gu ve, om den der maskine har besluttet at gøre noget for udkantsdanmark siden den har trukket to fra Nordjylland!?

Tillykke til jer begge!!

I hører fra mig snarest.

Ann

onsdag den 21. september 2011

Fanø - Here we come!

Fanø Strikkefestival - fyldt med strikkebloggere, jeg kender, men ikke kender.

Som mange andre er jeg frygtelig bange for, at jeg ikke kan kende folk, jeg har mødt på en workshop eller som jeg kender rigtig godt her fra blogland, men aldrig har mødt IRL.

Derfor tager jeg mit hjemmestrikkede navneskilt på, så I kan kende mig, hvis I møder mig.


Så håber jeg, at I hilser på og bærer over med min forvirring og elendige hukommelse, når det kommer til blognavne og navne i det hele taget – men aldrig til indholdet af det, I/jeg har skrevet på bloggene.

Jeg skal på workshop lørdag formiddag (nr 12, håndfarvning af garn) og hele søndagen (nr 65, strik med mange farver), og vi er 8 fra familien afsted – 4 strikkekvinder + mænd og børn, så det er jo ikke, fordi jeg kommer til at fare rundt på gader og stræder for at se alle mennesker ind i øjnene i håb om, at der bag det ukendte ansigt gemmer sig en blog-veninde, men lidt tid til at snuse rundt bliver der da.

Jeg havde drømt om at finde ud af et eller andet med et mødested – en cafe for bloggere -, så vi kunne gå derhen og tage kaffen og vide, at de andre, der var der, også er strikkebloggere, for så ville det jo være lidt nemmere at spørge, hvem folk er og bryde ud i genkendelsens smil og gammelkendt snak, når det så går op for een, hvem det er.

Men der har ikke været energi til det, så det må blive en anden gang.

Jeg håber, at hilse på nogen af jer!

Ann

tirsdag den 20. september 2011

Ansigter af Hanne Thorsen

Nyt tema:

Mit yndlingsstrik.

Ansigter,-ryggen,-find-et-s

Ansigter af Hanne Thorsen.

Ansigter,-halsbelægning

Flere har opfordret mig til at vise denne sweater her på bloggen.

Portrætsweater, 2003, IMG_0376

Den er strikket for en hel del år siden, og jeg har kun lagt nyt strik på denne blog, men så var der een, der foreslog, at vi indfører et  nyt tema i blogland: “Mit yndlingsstrik”.

IMG_0510

Det være sig hermed gjort.

IMG_0508

Jeg bruger ikke meget strik – håndstrik. Ofte giver jeg det, jeg strikker til mig selv, væk så snart det er strikket. Måske er jeg dybest set ikke så vild med håndstrik, når det kommer til at bruge det.

IMG_0507

Men denne sweater har jeg brugt meget. Jeg elskede at strikke den, og jeg syn’s den er sjov. Derudover er den meget funktionel. Halsen/kraven, længden, bredden og længden af ærmerne fungerer altsammen godt for mig.

Ansigter-bagfra-på-ginenAnsigter-forfra-åben-hals-p

Der er flere fotos på Ravelry

Hanne Thorsen var oprindeligt grafiker og maskinstrikker, og hun har lavet rigtig mange flotte designs, som er præget af hendes fortid som grafiker – og maskinstrikker. For nogle år siden blev hun sygeplejerske, og har siden været helt ude af alt, hvad der handler om strik og design. Hendes garn – Nikolaj - produceres vist stadig på Hinrichsens Uldspinderi i Skive.

Lykkefanten har strikket Fisk, og strikkeforsker har strikket Ænder. Her kan du desuden se en flot maskinstrikket Elefanter.

Portrætsweater fra vrangen, IMG_0367

Da jeg vaskede sweateren sidst, opdagede jeg til min gru, at der var kommet et mølhul på ryggen. Jeg har stoppet det. Kan du finde det?

Mølhul

Det er her:

Mølstopning

Pyha, der var jeg vist heldig, at jeg fik det stoppet i tide.

FAKTABOKS
Model:
Ansigter
Designer: Hanne Thorsen
Garn: Jeg mener, at jeg strikkede den af Tvinni, men jeg er ikke 100% sikker. Kanterne er strikket med røde Hanne Falkenberg-rester fra et andet yndlingsstrik.
Pinde: 2½ (og 3)
Garnforbrug: 550g ialt
Sværhedsgrad og særlige strikketeknikker: Den er god træning i jackardstrikning. En ældre strikker sagde engang til mig, at man ikke skal vurdere et strikketøj på forsiden, men på bagsiden af strikket. Jeg har gjort mig umage for at gøre bagsiden præsentabel. Ansigter-på-vrangenDet er ikke blevet perfekt, for jeg har hæftet løbetråden i for høj grad det samme sted på for mange pinde, således, at der kommer “streger” af modfarven på forsiden, men så lærte jeg det. Man kan se problemet tydeligt på billedet fra ryggen tæt på lidt her ovenfor.
Sweateren strikkes på rundpinde som et rør, der klippes op til ærmer og halsåbning/-kant.
Bemærkninger og ændringer: Den er strikket som en blanding af herre- og damemodellen. Hals, belægning og lynlås er fra herremodellen, kanterne er fra damemodellen og kraven er både fra den ene og den anden model.
Tilfredshed: Jeg æælsker den sweater og bruger den meget.

Har du et yndlingsstrik?
Vil du fortælle os andre om det?
Skriv et indlæg på din blog om det.

Ann

mandag den 19. september 2011

Lille Indianerstrib

Lille-Indianerstrib,-færdig

FÆRDIG!

Endelig!

Jeg har været som et barn, der er blevet sat til at rydde op, men som i protest flytter hver en knappenål i slowmotion og kun fortsætter, når de voksnes øjne er stift rettet på sig.

Lille-indianerstrib-med-mange ender
Jeg har bare ikke haft lyst til monteringen, og på et tidspunkt opgav jeg faktisk at tro, at jeg nogensinde fik mig taget sammen inden Birk for længst var vokset ud af den.
Indianerstribet-ærme
Det kan så også være, at den er blevet for lille nu, men så bliver der måske en dag en anden, der kan bruge den Smiley, der blinker

FAKTABOKS
Model:
Lille Indianerstrib
Designer: Uldstedet - mærkeligt navn på en designer. Jeg syn’s det er ærgerligt, når designerens eget navn ikke fremgår.
Garn: Gepard Cottonwool. 50% bomuld, 50% merinould. Særlig super lækker og blød kvalitet.
Pinde: 2.25 og 2.75. Egentlig 2½ og 3, men strikkefastheden passede ikke for mig.
Størrelse: 4 år
Garnforbrug: 200 g ialt, men der er jo indkøbt en hel del mere på grund af de mange farvede striber. Ialt 10 nøgler. Derfor er det et ret dyrt kit, hvis man ikke sørger for at have planer for resten af garnet.
Fra lager:  Nej, købt som kit
Sværhedsgrad og særlige strikketeknikker: Den er meget nem at strikke – lige bortset fra de korte sort-hvide borter, som er jackardstrik og for nogenkan det være lidt svært.
At strikke jackard i denne garnkvalitet er en smule vanskeligere end i 100% uld, fordi det glider een af hænde, om man så må sige.
Bemærkninger og ændringer: Af dovenskab, har jeg strikket bulen på rundpinde. Opskriften er til ryg og fortykker frem og tilbage.
Jeg har derfor klippet forstykket op til lynlåsen.
Den limefarvede bundfarve i selve kittet fandt jeg lige lovlig selvlysende, så jeg købte efterfølgende en mørkere græsgrøn.
Tilfredshed: Jeg syn’s den er rigtig sød og sej. Nu håber jeg, at Birk kan passe den. Den har kostet en million!

Næste stop: FANØ!
Hiv Ohøj! Nu kommer vi!

Ann

søndag den 18. september 2011

Et øjebliksbillede

Lige nu har jeg flere projekter igang.
Noget skal gøres færdigt – andet skal løbes igang.

Indianerstriber,-næsten-fær

Der er liiiige en lynlås, der skal lægges i symaskinen på Birks Indianerstrib.
Mon han overhovedet kan passe den længere?
Det vil vise sig, når vi alle skal til Fanø i week-enden.

Gadedrengebluse-til-Birk,-p

Gadedrengeblusen fra Alt om Håndarbejdes Strikkemagasin nr 6 (303) til Birk, som også skulle have været færdig inden Fanø, er gået lidt i stå. Jeg har strikket ryggen for kort, så der skal pilles op. Det kan jeg ikke rigtigt få taget mig sammen til……

The-Tina-Shawl-II,-på-vej

Til gengæld har jeg ingen problemer med at tage mig sammen til dette skjønne lacestrik. Det er som at komme hjem.
Jeg elsker at strikke lace, og garnet her er enormt lækkert – alpaca, silke og cashmere.

The-Doo-Dad-Hem

Jeg er gået igang med at strikke en løs Doo Dad Hem til min Blocks and Stripes af Kathryn Alexander. Jeg håber, ideen vil kunne realiseres, for jeg vil altså gerne prøve at få den kant på, men jeg vil også gerne kunne tage den af, hvis den bliver for meget.

Igår var jeg på Silkeborg Museum til workshop med Britt-Marie Christoffersson.

Britt-Marie er en enormt spændende strikdesigner fra Halmstadområdet i Sydsverige. Hun blev af Projekt Tråd inviteret til at udstille på Silkeborg Museum i 2009

Britt-Marie Christoffersson på udstilling Britt-Marie-Christoffersson fra udstillin 2009, Silkeborg
(de tre billeder her er taget fra nettet fra forskellige udstillinger)Britt-Marie Christoffersson fra en udstilling1

Jeg så desværre ikke udstillingen, men jeg så billeder fra den, og blev helt vild i varmen.
Kort efter kom hendes bog,

Britt-Maries-bog

som jeg straks købte og forelskede mig vanvittigt i.

Fra-Britt-Maries-bog1

Fra-Britt-Maries-bog2

Den er min strikkebibel nr 1.

Fra-Britt-Maries-bog3

Fra-Britt-Maries-bog5

Jeg har tidligere forsøgt at komme med på workshops med hende, men alt har været overtegnet, så jeg var lykkelig, da det endelig lykkedes igår.

Britt-Marie er 74 år og ønsker ikke at rejse så meget mere, men hun føler en særlig tilknytning til Projekt Tråd i Silkeborg, og det var jo mit held.

Britt-Marie-Christoffersson

Britt-Marie havde garn og kompendium med, og vi strikkede
krøs

Krøs

og snoede bånd til armbånd

Armbånd

eller halskæde-halsedisser
Snoningerne kommer istand alene ved at strikke alle masker drejet ret!

Halsedisse

smarte falske bieser

Bieser

cirkler og striber

Cirkler-og-striber

Der blev grinet og hygget, strikket og spist, set på en skøn svampefarvningsudstilling, men der var også stille koncentration i lange perioder.

Workshop,-Silkeborg-Museum,

- og så lærte Birte (længst til højre) mig, at strikke baglæns, så nu kan jeg måske få strikket mit Kaffe Fasset tæppe færdigt!
Tusind tak, Birte!

Britt-Marie,-Silkeborg-Muse

Det blev en dejligt inspirerende dag.

Ann

fredag den 16. september 2011

Tak for hjælpen

B-and-S-forfra-skævt-på-lig

Tusind, tusind tak for alle jeres skønne input til mit sidste indlæg om kant eller ikke kant.

I skrivende stund er der præcis lige mange, der synes kanten skal på, som der er kommentarer, der syn’s den skal eller kan undværes.

Der er rigtig mange spændende overvejelser og gode forslag.
Mange indlæg slår med begejstring fast, at humoren, festen og modet skal sejre, så derfor skal kanten selvfølgelig på, mens andre taler til fornuften og mener, at det nok er bedst at undlade kanten af mange forskellige meget gode grunde.

Ingerlise rammer mig på kornet, når hun siger, at kanten netop er det, der gør den dejligt ustyrlig og uden kanten bliver den for sirlig. Det er Camilla enig i, og siger, at “ellers er det jo bare en cardigan”. Hun, Ingerlise og Angelika har “set”, at det jo netop var det, jeg faldt for. Camilla mener endvidere, at der er nok “pang” i mig til at bære en cool, skæv kant. Tak for anerkendelsen! Kirsten udtrykker, at den bliver “monumentalt meget flottere” med kanten, og hun mener også, at jeg sagtens kan bære det – “selv inklusiv sommerhat” – dejlig tillid! Bente T mener, at når jeg kan klare alle kommentarerne, så kan jeg også klare at blive “understreget” af kanten Smiley, der blinker. Frida har – som jeg - en svaghed for det anderledes, så kanten skal på.

Flere kommer med for og imod a la de overvejelser, jeg selv har haft, og andre tilbyder enormt gode forslag. Bodil, ettej og Laila foreslår, at den laves, men på en måde – f.eks. med knapper –, så den nemt kan tages af igen, hvis eller når jeg bliver træt af den – eller efter humør.

Flere mener, at det netop er kanten, der er prikken over i’et og derfor skal den på. Citronmoster, Viollykke, Helle, Helle, Agro, Birgitte, med flere mener ikke, der er grund til at diskutere det så meget – den skal selvfølgelig bare på.

Men altså lige så mange synes kanten helt skal udelades. Asplund, Lis, Lin, Lykke, Lone, Irene og sågar søde Michael, fordi trøjen er fin, som den er, kanten er for meget, jeg bliver træt af den eller, som Ulla siger er “for amerikansk”, jane, lykkefanten og Merete indvender, at jakken er blevet for lang til at bære kanten, som Merete lige kan se bliver siddet flad med tiden Smiley. Gitte spekulerer på, hvordan kanten mon bliver efter vask.

Jeg opdagede undervejs som jeg læste kommentarerne, at jeg blev enormt glad og tænkte “YES!” hver gang, der kom en kommentar om, at kanten selvfølgelig skal på.
Den fornuftige del af mig kom derimod i spil, når der blev talt imod – især med overvejelserne om, at netop det, at jeg har forlænget trøjen gør kanten til noget andet end på designet, og det flytter effekten og fokus til noget, der nemt kan blive mindre flatterende og for tungt.
Bliver det for tungt og for umotiveret fjollet kommer jeg jo til at ligne sådan en 80-årig, der har alt for meget rød læbestift og en nedringet rød nappakjole på Smiley

Det er som med alpinski eller langrend – det ene er Tivoli – det andet er hårdt arbejde. Det ene er udskejelse – det andet fornuftigt.
Skal der skejes ud, skal der være den tand af kontrol over det, der er passende for situationen.

Jeg hælder mest til at prøve at lave en kant, som er nem at pille af igen, og jeg tror, det er rigtigt, at netop fordi jeg har lavet den længere, vil kanten måske blive lidt forkert, fordi den vil sidde tungt på rumpetten - den brede - i stedet for let fra taljen - den endnu antydningsvist indkærvede -.

Blocks-and-Stripes-bagfra-l

Jeg tror, jeg vil prøve at strikke kanten som en løs, men sammenhængende kant, som enten kan sys eller på anden måde hæftes på – og af.

Der er 450 g garn til overs, så der er rigelig plads til leg.

Garn-til-overs-inden-Doo-Da

Og så skal jeg ha fundet knapper til jakken.

Knapper
Jeg er vild med disse, men de er for store til knaphullerne, og jeg har svært ved at tro, at jeg gider strikke kanten om for at lave større knaphuller!

Jeg er sikker på, det vil tage mig meget lang tid at komme i nærheden af knapper, der vil være tilstrækkeligt sjove, vil klæde jakken og ikke være for meget. Jeg er meget bundet til arbejde og hjem, så foreløbig må den klare sig uden knapper.
Hvis der er nogen derude, der liiige har eller har set de helt rigtige knapper, så send mig et vink eller endnu bedre et link.

Jeg bruger allerede jakken hele tiden. Den er enormt varm, så jeg får nok aldrig brug for at knappe den, så knapperne skal kun være som pynt og som færdiggørelse af projektet. Måske skal jeg bare sætte de store knapper på som pynt.

Den var med til valg igår og det er, som om den og jeg har kendt hinanden altid, så den skal nok blive brugt meget, men jeg havde også følelsen af, at den “blot” er en farverig cardigan og ikke den skøre sag, jeg faldt for.
En skør sag, der skulle minde mig om de skøre sider af mig selv, så fornuften ikke får for meget overtag. Mit arbejde kræver rigeligt meget af min fornuftige side for tiden, og vi har jo kun det sjov, vi selv laver, ik’!?

Tusind, tusind tak for, at I gav jer tid til at give mig kvalificeret sparring.
Det er et fantastisk medie, det her blogland!

Ann

onsdag den 14. september 2011

Blocks and Stripes with or without the Doo Dad Hem

B-and-S-forfra-på-ginen2

Så er jakken færdig – bortset fra knapperne
og – måske - The Doo Dad Hem

Blocks-and-stripes-sweater-med-Doo-D[2]

Jeg har – endnu – ikke strikket pynten på den nederste kant – the Doo Dad Hem.

Jeg er nemlig i tvivl om jeg skal lave den overhovedet.
Den kant er så karakteristisk for denne jakke, og jeg synes, den er sjov, men jeg er i tvivl om den er for fjollet til gamle fru Taskenskjold Sommerhat.

Blocks-and-Stripes-forfra-l

Snart 60 og 10 kg tungere på kort tid.

Blocks-and-Stripes-bagfra-l

Som I kan se, har jeg strikket jakken længere end opskriften, så pyntekanten vil jo komme til at sidde noget længere nede på popo’en end på modellen.

B-and-S-bagfra-liggende

Derfor spørger jeg jer, om I vil hjælpe med lidt sparring?

B-and-S-bagfra-skævt-på

Må jeg høre, hvad I – søde trofaste læsere - synes?
Skal jeg strikke The Doo Dad Hem på?
(Sønnike og Sviredatter må ikke udtale sig i denne sag!!!!!)

Ann